onsdag 10. februar 2016

Gaupejakt 2016, første gaupe felt på Miland

Fredag starta med at det ene viltkamera registrerte gaupe på et kjent trekk. Spor og kryssinger blei sjekka fortløpende, og ca kl 1030 var gaupa lokalisert og ringa på Miland. Nærmere bestemt hammar'n. Gaupa blei også bakspora et lite stykke hvor vi fant et rådyr der låret var spist på. Hang opp kamera, men da gaupa ikke hadde tatt rådyret sjølv (var påkjørt) var det ikke sikkert den ville tilbake.

Bilde trolig av samme gaupe 23.01.2016

Bilde fra viltkamera fredag morgen

Rådyrkadaver

Tlf om ring på gaupe i Hovin gjorde så vi reiste dit for å jakte selv om ringen også var klar her. Gaupa i hovin var blitt jaga på i flere dager, men uten hell. Skulle vise seg å bli bomtur også denne dagen da et spor ut var blitt oversett og gaupa var ute av ringen.

Lørdag kom og ingen bilder fra kamera over natta. Mest sansynlig hadde gaupa gått vestover mot Rjukan. Sjekka faste krysningspunkt og ganske riktig hadde den kryssa veien mot Bergshaugen tidlig på morra kvisten.

Spor ved kryssing av vei

4 linjer opp lia lenger vest i dalen ble gått opp for å sjekke hvor langt gaupa hadde kommet før den la seg til i dagleie.

Bratt og ulendt terreng

Den hadde heldigvis ikke gått langt. Jegere fra nærliggende områder ble kontaktet og postrekkene satt ut. Nærmere 30 mann møtte opp. Hundeførerne Eivind og Torbjørn med russerstøverne Simen og Borris gikk inn på sporet. Oppunder berget midt i lia ved Bjørtuft nærmet de seg dagleie og bikkjene blei sluppet. De tok hvert sitt spor men etter et lite søk var det Simen som tok ut gaupa. Losen gikk jevnt og det tura opp og ned langs postrekkene. Gaupa passerte flere av postene, men i så stor fart at den kom seg unna. På nederste post stoppa den lenge nok til at et rifleskudd traff. Simen var like bak og gaupa løp videre gjennom postrekka og ut på et nærliggende jorde hvor Simen tok den igjen og sto i stålos med gaupa. Nederste posten flytta seg raskt etter og fikk avliva gaupa ute på jordet.

Den første gaupa felt på Miland siden kvotejakta starta i 93/94 var altså ei hanngaupe på 20,2kg.

Skytter med hanngaupe 20,2kg

Effektiv jeger

SNO og fylkesmannen ble varslet og rovviltkontakt Øyvind Fosse var på plass en times tid etter fallet. Nødvendige undersøkelser, dokumenteringer og registreringer ble gjort i henhold til prosedyren.

Skytter, Eivind og Simen med Gaustatoppen i bakgrunn

Rovviltkontakt i SNO Øyvind Fosse og skytter

Samtale med jaktleder

Veiing
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar